روانشناسی دین در خبر گزاری های داخلی
از دید من در روانشناسی دین، مثلا رفتارهای پدر و مادر تاثیر بسزایی در تلقی کودکان و نوجوانان از خدا دارد به عنوان مثال افراد مایل هستند خدا را به صورت عشق مادری درک و استدلال کنند و نه به صورت اقتدار پدرانه و این مثالی که زدم یعنی فنون فرزند داری تا حد زیادی با دین پیوند دارد.
روانشناسی یعنی شناختن مردم و روانشناسان می کوشند با بررسی انگیزش ، شناخت و رفتار انسانی به این هدف دست یابند. در تقسیم بندی انجمن روانشناسی آمریکا از مجموع 50 شاخه ی تخصصی در این علم که شامل تخصص های مختلفی مانند روانشناسی بالینی و اجتماعی و بسیاری انواع دیگر است . شاخه 36 این تخصص ها مربوط به روانشناسی دین است که به بررسی انگیزه های مذهبی ، شناخت مذهبی و رفتار مذهبی و نقش دین در مراحل مختلف زندگی انسان می پردازد . بر اساس تحقیقات این گروه می توان اظهار داشت که تقریبا تمام جنبه ها ی زندگی به نوعی با دین و معانی دین ارتباط دارند. بنابراین دین جنبه ای کارکردی دارد و بایستی دید که ایمان شخص از چه راه هایی بر جهان او تاثیر می گذارد .
از نخستین افرادی که اثری مستقل تحت عنوان " روانشناسی دین "
منتشر کرد استارباک(1899) بود .نظریات او در این کتاب اگر چه بر پایه ی تحقیق از طریق پرسشنامه های متعدد و تحلیل و تفسیر آنها تهیه شده بود و با مخالفت برخی محافل دینی مسیحی مواجه شده بود اما در هر حال او در این اثر اعلام کرده بود که'دین یک راز است و علم هرگز همه ی ابعاد آن را نخواهد شناخت '
در ادامه ی مطالعات روانشناسی دین یکی از مباحثی که مورد توجه واقع شد در خصوص تکامل تصویر خدا در ذهن آدمی بود . لذا روانشناسانی مانند ژان پیاژه (1886- 1980م) پژوهش های مهمی را در باب دین در نظر کودکان انجام دادند . البته آغاز گر این پژوهش ها در غرب ها در حدود سال 1931 میلادی بود .
و اینکه دین نقش های درونی و ظریف تری را در پرورش فرزند و به طور کلی پرورش روح و روان انسان ایفا می کند. اما در هرحال روانشناسی دین که هدفش از درگاه اسلامی بررسی مراتب اولیه ی رشد انسان و همسو شدن روح و ذهن او با مفاهیم دینی می باشد تا اکنون بسیار کم نورد توجه قرار گرفته است . حتی متاسفانه در این باب پژوهشی همه جانبه و مستقل از منظر قرآن وجود دارد .
منابع : ۱-روانشناسی دین ، دیوید ام ، وولف ، ترجمه محمد دهقانی ۲- روانشناسی دین اسپیلکا ۳- وبسایت انجمن روانشناسی آمریکا ۵- ماهنامه ی اطلاعات حکمت و معرفت ، فلسفه روانشناسی